Een klant is warm

Een klant is warm. Wanneer we namelijk terugkijken waar de betekent van het woord klant vandaan komt dan zien we het volgende:

Ontleend aan Picardisch kalant, hetzelfde woord als Frans chalant (Nieuwfrans chaland), dat aanvankelijk ‘beschermer’ [1174; TLF], later ook algemener ‘makker, collega’ [1250-1300; Rey], maar pas in het Middelfrans ‘klant’ [1548; Rey] betekende. Dit Franse woord is het zelfstandig gebruikte teg.deelw. van Oudfrans chaloir ‘zich bekommeren, warm lopen’ (in het Nieuwfrans verouderd), eerder ook al ‘van belang zijn’ [9e eeuw; TLF] en ontleend aan Latijn calēre ‘zich druk maken’, letterlijk ‘warm zijn’, verwant met → lauw ‘halfwarm’. Zie ook → nonchalant.

Het Franse woord alsmede ook in het Latijn gaat het om de klant en warm. Nonchalant betekent zelfs lauw. Met andere woorden. De klant is warm of zoals we zeggen hot.

De klant is warm

We hebben het over klant beleving en klantgerichtheid. Alleen wat doen we er aan? Wanneer zijn we echt oprecht geïnteresseerd? Hoe kunnen we de klanten dat warme gevoel geven? Heel simpel door te denken vanuit de klant. Sterker nog door te deken vanuit de mens achter de klant. Want de klant bestaat niet. Het is een ‘warm’ mens. Iemand die op zijn of haar eigen wijze (soms eigenwijs) laat weten wat deze wenst.

Hoe speel je daar op in?

Eigenlijk door drie hele simpele zaken:

  • Luister goed naar het taal gebruik;
  • Wees je bewust van de lichaamstaal;
  • Benader het positief met een lach;

Wanneer je goed luistert zul je merken dat andere bijzondere woorden gebruiken. Denk aan voelen en denken of weten en willen. Ga daar in mee. Voelers vinden het leuk als je het gevoel bevestigd. Praten ze over de ik of over de wij? Neem dat dan ook op in je woordgebruik.

De lichaamstaal is ook erg interessant. Neem een vergelijkbare en zelfde wijze aan van de ander. Komt iemand heel druk binnen, ga dan niet in een hoekje staan maar ga er direct naartoe. Iemand die heel rustig is, kun je betere zelf ook zorgen dat je jezelf kleiner maakt.

En natuurlijk gedraag je altijd positief met een smile.