Maak vrienden?

Doe je zaken met vrienden? Natuurlijk niet zegt de één. Maar zeker wel zegt de ander. In de periode van studeren doe je veel contacten op. Maar ook in de omgeving als serviceclubs of sportverenigingen. The old boys network is niet voor niets ooit benoemd. Daarom is het zaak te weten met wie je zaken doet en op welke wijze je in je netwerk staat.

Er zijn organisaties die als mission statement hebben “making friends and creating synergy” of vergelijkbaar. Toch is het meer een levenshouding. De synergie zoeken met mensen en voor mensen. Die mensen noemen jouw een friend. Laten we overigens niet “goede vrienden” en friends met elkaar verwarren.

De definitie van Maak Vrienden

Een friend is een persoon waar je meer dan oprechte interesse voor hebt, die je kent en weet waar je hem mee kunt helpen. Hiervoor verdiep je je in zijn of haar interesses, denkbeelden en levensstijl. Wederzijds respect, verplaatsing en oprechtheid zijn de sleutel elementen in de samenwerking. 

Het gaat er bij een friend dus om dat je weet wie degene is en wat deze bezighoudt, privé en zakelijk. Je staat dus altijd klaar om te bezien waar je iemand mee kunt helpen, van dienst mee kunt zijn en je wordt gezien als een oprechte helper. Mensen vragen je wat je ervoor terug wenst te krijgen. Niets natuurlijk alleen dat je hulp gewaardeerd wordt.